Profesjonalne garnki i naczynia gastronomiczne

Kuchnia sercem restauracji

Arkadiusz
Arkadiusz
10 grudnia 2019

Najważniejszym pomieszczeniem w każdej restauracji, bez względu na jego wielkość, jest kuchnia. To efekty pracy zatrudnionych tam kucharzy w dużej mierze decydują o sukcesie danego lokalu gastronomicznego. Talent i doświadczenie mistrza kuchni widoczne są na talerzu.

Jednak nawet najbardziej profesjonalny kucharz nie jest w stanie nic ugotować, jeżeli nie będzie miał do dyspozycji dobrego sprzętu AGD i naczyń. Garnki gastronomiczne używane w restauracjach powinny być bardzo wysokiej jakości, a największe znaczenie ma materiał, z jakiego zostały wykonane. Nie zawsze zdajemy sobie sprawę, że na smak potrawy ma wpływ nie tylko to, z jakich produktów ją przyrządzimy, ale też w jakim naczyniu ugotujemy.

Słabej jakości garnki gastronomiczne mogą być wykonane z materiałów z dodatkiem substancji chemicznych, które wpływają negatywnie nie tylko na smak potraw, ale także na ich wartości odżywcze. Mogą sprawić, że zdrowe składniki potrawy będą mieć niekorzystny wpływ na nasz organizm. Godne zaufania i polecane są przede wszystkim garnki gastronomiczne wykonywane z naturalnych materiałów. Można do nich zaliczyć naczynia żeliwne i gliniane, ale zdrowe, niezwykle praktyczne i wytrzymałe są też garnki stalowe.

Właśnie takie najczęściej spotykamy we współczesnych profesjonalnych kuchniach. Szkodliwy wpływ garnków na potrawy można powstrzymać także poprzez wykorzystywanie do ich produkcji powłok, którymi okleja się dno i wewnętrzne ścianki naczyń. Często wykonuje się je z ceramiki lub innych naturalnych materiałów.

Arkadiusz
Garnki gastronomiczneRestauracje