Profesjonalne garnki i naczynia gastronomiczne

Kuchnia w restauracji – miejsce pełne profesjonalnych sprzętów

Arkadiusz
Arkadiusz
12 stycznia 2020

Wyposażenie kuchni restauracyjnej to spory wydatek, ale warto go ponieść, aby praca w niej przebiegała szybko i sprawnie, a potrawy zachwycały smakiem i mogły być pięknie podane. Jednym z najważniejszych sprzętów są garnki gastronomiczne – zwłaszcza te o dużej pojemności, ale nie tylko.

Niezależnie od tego, dania jakiej kuchni serwowane są w restauracji, to główne wyposażenie kuchni jest wszędzie takie samo. Zależne jest jednak od wielkości pomieszczenia kuchennego, jak i całego lokalu. Im mniejsza kuchnia, tym mniej będzie nas kosztować jej wyposażenie, ale też da nam mniejsze możliwości. Są jednak takie sprzęty, które muszą znaleźć się w każdej restauracyjnej kuchni, bez względu na jej wielkość. To przede wszystkim różnych rozmiarów i przeznaczenia garnki gastronomiczne, ale nie tylko.

Spośród większych sprzętów jest to oczywiście lodówka, zamrażarka i kuchenka. Ale nie zapominajmy, że musimy też zainwestować w praktyczne meble kuchenne oraz dobre oświetlenie. Jeżeli chcemy otworzyć niewielki bar z jedzeniem typu fast food, to bardziej niż garnki gastronomiczne przyda nam się kuchenka mikrofalowa, a także piec indukcyjny, w którym można wypiekać bułki do hamburgerów czy hot-dogów. Tego typu bar to dobry pomysł na pierwszy krok do kariery w gastronomii. Jeżeli uznamy, że to jest to, co chcemy w życiu robić, wówczas możemy zainwestować w bardziej specjalistyczne sprzęty, które pozwolą nam przygotowywać wiele różnych potraw.

Arkadiusz
KuchniaRestauracje