Profesjonalne garnki i naczynia gastronomiczne

Profesjonalne garnki – kilka najważniejszych cech

Arkadiusz
Arkadiusz
22 grudnia 2019

Garnki gastronomiczne przede wszystkim powinny być wytrzymałe i funkcjonalne. Ważne jest też, jak się sprawują na co dzień. Te dobre gatunkowo, wykonane z materiałów wysokiej jakości są jednocześnie łatwe w utrzymaniu w czystości.

Czasem do ich mycia wystarczy jedynie ciepła woda i miękka ściereczka. Garnki gastronomiczne możemy kupować na sztuki lub w praktycznych kompletach. Dostępne są trzy rodzaje tych naczyń, które dzielą się ze względu na wielkość – duże, średnie i małe. Choć może się wydawać, że podczas gotowania dla wielu osób przydatne są jedynie duże garnki, to te mniejsze również bardzo często znajdują zastosowanie w restauracyjnej kuchni. Możemy w nich na przykład przygotowywać któryś ze składników potrawy, albo potrawę, której potrzebujemy niewiele.

Średnie i małe garnki mogą też przydać się w do przechowywania lub odgrzewania potrawy, której w ciągu dnia ubyło. Małe naczynia są praktyczniejsze – łatwiej je podnieść, przestawić czy przesunąć. W profesjonalnych kuchniach możemy obecnie spotkać przede wszystkim garnki ze stali nierdzewnej. To materiał niemal idealny. Stal doskonale rozprowadza ciepło, co sprawia, że potrawy gotują się szybko, dzięki czemu oszczędzamy energię elektryczną lub gaz. Stal także niełatwo zniszczyć czy zarysować. Nawet jeżeli wnętrze naczynia się przypali, to nie będzie ono miało trwałych zarysowań. Kupując garnki gastronomiczne weźmy pod uwagę ich jakość, bo przekłada się ona na jakość i smak przygotowywanych w nich potraw.

Arkadiusz
Garnki gastronomiczneRestauracje