Profesjonalne garnki i naczynia gastronomiczne

Wybór naczyń do lokalu gastronomicznego to poważna decyzja

Arkadiusz
Arkadiusz
27 stycznia 2020

Pod uwagę należy bowiem wziąć wiele czynników, jeżeli chcemy, aby wybrane przez nas garnki gastronomiczne spełniły wszystkie nasze oczekiwania. Po pierwsze zwróćmy uwagę na pojemność garnków.

Choć bardzo praktyczne w kuchni restauracyjnej są garnki o dużej pojemności, to nie może tam zabraknąć także tych mniejszych. Pod uwagę weźmy przede wszystkim wielkość lokalu i liczbę klientów, których codziennie mamy przyjemność gościć. Jednak nawet w największych restauracjach przydatne będą mniejsze garnki, w których możemy coś podgrzać albo przygotować składniki, których nie potrzebujemy zbyt wiele.

Duże garnki mogą mieć bowiem pojemność nawet sto litrów i trudno je przechylić, czy przestawić z miejsca na miejsce. Właśnie wtedy na pomoc przychodzą garnki gastronomiczne o mniejszej pojemności. Kupując garnki do restauracji zwróćmy też uwagę na ich bezpieczeństwo. Gdzie kucharek, lub kucharzy, sześć, tam łatwiej o jakiś wypadek, a bezpieczeństwo w kuchni jest bardzo ważne. Garnki gastronomiczne powinny więc być wyposażone w nienagrzewające się uchwyty. Powinny one być dobrze zamontowane, aby się nie ruszały i nie groziły odpadnięciem od naczynia. Ważna jest także stabilność naczyń oraz łatwość ich czyszczenia. Warto też używać naczyń, które mają konkretne przeznaczenie, jak na przykład garnki do gotowania pierogów, makaronu, mleka czy ryżu. To gwarancja bezpieczeństwa i doskonałego smaku tych potraw.

Arkadiusz
Garnki gastronomiczneKuchniaNaczyniaPorady