Profesjonalne garnki i naczynia gastronomiczne

Z patelnią zawsze coś wysmażysz

Arkadiusz
Arkadiusz
26 stycznia 2020

Nawet jeżeli w kuchni będziemy mieć najlepsze garnki gastronomiczne, to bez dobrych patelni ani rusz. Są one w każdej restauracji co najmniej tak ważne, jak garnki. Profesjonalne patelnie to gwarancja komfortowej i skutecznej pracy w każdej restauracyjnej kuchni.

Część z nich ma uniwersalne zastosowanie, inne przeznaczone są do przygotowywanie konkretnych dań. Produkuje się je także z różnych materiałów, a każdy z nich ma swoje zalety. Do najsolidniejszych zaliczają się patelnie żeliwne, które mogą nam bez zarzutu służyć do smażenia nawet przez kilkadziesiąt lat. Ich zakup powinni rozważyć właściciele restauracji, którzy w dobre naczynia chcą zainwestować raz i móc z nich korzystać codziennie, bez obaw, że się zniszczą.

Patelnie z żeliwa są jednak ciężkie, więc prócz nich warto też mieć na stanie inne, bardziej poręczne i lekkie. Do nich możemy zaliczyć patelnie teflonowe, na których można smażyć niemal bez tłuszczu. Trzeba się z nimi jednak obchodzić bardzo delikatnie, bo teflon można łatwo zniszczyć, a pozbawiona go patelnia nie nadaje się do dalszego użytkowania. Gdy kupujemy garnki gastronomiczne w zestawie, to czasem jednym z elementów jest patelnia, która ma uniwersalne zastosowanie. Warto też dokupić te bardziej specjalistyczne. Można do nich zaliczyć patelnię grillową czy do przyrządzania naleśników. Specjalne patelnie przeznaczone są także do smażenia jajek sadzonych i różnego rodzaju placków. W restauracji, która serwuje dania kuchni azjatyckiej nie może z kolei zabraknąć woka, w którym przygotujemy wiele smacznych dań.

Arkadiusz
KuchniaPoradyTeflon